Naša šola – zdrava šola, naravoslovni dan 5. 4. 2019

 

Zdravje ne pomeni samo odsotnost bolezni, je tudi telesno, duševno in socialno blagostanje. Kaže se v zmožnosti človeka, da opravlja različne dejavnosti in da se neprestano prilagaja spremembam. Za učence naše šole je zdravje pomembna vrednota. Tudi oni so ga v kratki anketi velikokrat postavili na prvo mesto. Drži pa tudi, da se pogosto o pomenu zdravja zavemo šele, ko zbolimo.

Zaradi pomena zdravja in pomembnosti preventivnega dela pri ohranjanju zdravja se je oblikovala Evropska mreža zdravih šol – SHE MREŽA (SCHOOLS FOR HEALTH IN EUROPE), ki se odziva na probleme zdravja otrok in mladostnikov. V okviru treh ministerstev: za zdravje, za socialo in za šolstvo, se je v letu 1993 pričelo v Sloveniji poskusno izvajanje projekta Zdrava šola, v katerega je bilo vključenih 12 šol. Od aprila 2016 deluje v Slovenski mreži zdravih šol že 374 osnovnih in srednjih šol, zavodov in dijaških domov.

Na OŠ Minke Namestnik – Sonje smo se v projekt ZDRAVA ŠOLA vključili v prvi širitvi leta 1998.  Leta 2018 smo bili v projekt vključeni že 20 let, za kar smo na Nacionalnem posvetu zdravih šol v Zrečah prejeli priznanje.

Za vsakoletno vključitev mora šola načrtovati, izvesti in evalvirati različne dejavnosti in aktivnosti s področja krepitve in ohranjanja zdravja. V šolskem letu 2018/19 smo k sodelovanju povabili Zdravstveni dom Slovenska Bistrica. Strokovne delavke Centra za krepitev zdravja ga. Brigita Kolmanič, ga. Janja Mišič, ga. Mateja Topolič in ga. Vesna Pesek  so za učence od 4. do 9. razreda in PPVI 4 in 5 pripravile zelo zanimive in poučne delavnice na teme: preprečevanje poškodb in prva pomoč, osebna higiena in tehnike sproščanja. Mlajši učenci so ustvarjali znak zdrave šole, medveda so učili umivanja rok in zob; zaradi poškodbe in bolezni so ga peljali k zdravniku ter njegovo zdravje krepili z razgibavanjem.

 

Zdenka Černelič, članica tima Zdrave šole

(Skupno 903 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost