UČENCI 8. IN 9. RAZREDA SO SE PREIZKUSILI V VLOGI VETERINARJEV

V sredo, 19. 4. 2023, so imeli učenci 8. in 9. razreda prav posebno učno uro, saj jih je prvič obiskal kuža Oli. Pripeljal je še prijatelja, pripravnika Pabla, ki je imel svojo prvo uro z učenci.

Najprej so spoznali osnovno nego psa. Lahko so ga pokrtačili, mu umili zobe, pobrali kakec in ga peljali na sprehod po telovadnici. Oba psa sta se tudi predstavila tako, da sta pokazala različne fotografije o tem, kaj rada počneta.

V drugem delu ure so se učenci seznanili s tem, katere bolezni imajo lahko psi in kako ga oskrbijo pri veterinarju. Izvedeli so, da je bil, ko je bil še mlajši, tudi krvodajalec za poškodovane kužke. Nato smo Olija oblekli v plašček in v žepke dali opise različnih človeških bolezni. Vsak otrok je moral prepoznati opis bolezni in jo imenovati. Jana je za vsako bolezen povedala, ali jo imajo tudi kužki. Ugotovili smo, da imajo lahko skoraj vse bolezni, ki jih imajo tudi psi.

Na koncu so se učenci preizkusili še v vlogi veterinarja in Oliju povili tačko, mu poslušali bitje srca ter oskrbeli blazinice na tačkah.

Oli nas je tokrat obiskal zadnjič, saj se bo zaradi svoje starosti zasluženo upokojil. Želimo mu lep in miren pokoj. Mi pa se v prihodnjem šolskem letu veselimo druženja z novim psom.

Da je bil obiskov kužkov res nekaj posebnega, dokazujejo besede učencev 8. in 9. razreda.

19. 4. 2023 smo imeli obisk Olija in Pabla. Začelo se je po malici. Peljali smo ju na sprehod po telovadnici, česali smo ju, spoznali smo higieno psa in kako se pobira iztrebke. Bilo je zanimivo, naučili smo se marsikaj novega. Na primer da si tudi psi umivajo zobe, da lahko imajo psi enake bolezni kot ljudje in da so tudi psi v puberteti kot mi. Presenečeni smo bili, da tudi psi hodijo v šolo in opravljajo poklice. Oba kužka sta bila prijetna za božanje, bila sta mehka. Olji je bil bolj miren, saj je že starejši, Pablo pa bolj živahen.

Želeli bi si, da nas kakšen kužek še obišče, saj je takšen pouk bolj zanimiv. Še boljše bi bilo, če bi se lahko z njima sprehajali zunaj ali po kakšnem poligonu. Bi pa bilo tudi fajn, če bi lahko z nami v šolo prišli naši domači psi, čeprav smo se sedaj naučili, da lahko v šolo pridejo le terapevtski psi.

Zapisala: Kristina Višaticki in učenci 8. in 9. razreda

(Skupno 452 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost