Pastirčkov dan

V torek, 5.maja, smo na naši šoli  izvedli naravoslovni dan  z naslovom Pastirčkov dan. Letos smo ga izvedli malo drugače – učenci in učenke so predlagane dejavnosti izvedli na daljavo. V svojem domačem okolju so spoznali življenje pastirčkov.

Pastirčkov dan so začeli s pastirskim zajtrkom: skuhali so koruzne žgance, jih po želji zabelili in dolili toplo mleko.  Ob posnetkih in fotografijah ter opisih pastirskega življenja so   odkrivali pastirski vsakdan.

V drugem delu so se odpravili na pastirski pohod v okolico svojega doma ali na bližnji hrib. Kot se za pastirčke spodobi, so se opremili s pastirskim klobukom, ki so ga izdelali sami, pastirsko palico so si spotoma okrasili s cvetjem.

Kaj pa pastirska malica? Seveda, s sabo so v nahrbtnik dali jabolko, kos kruha in steklenico zeliščnega čaja. Zavrteli in zapeli so si še veselo Kekčevo pesem in se po svetu odpravili lahkih nog.

Med potjo so nabirali naravne materiale, postali pravi opazovalci in opazovalke narave in,  kot modernim časom pritiče, skrbno fotografirali živali, predmete  in rastline.

Iz nabranih naravnih materialov so izdelali zapestnice in zanimive igrače. Preizkusili so tudi predlagane stare pastirske igre.

Za zaključek uspešnega pastirskega dne so lahko ob pomoči in nadzoru staršev zakurili ogenj, pekli krompir in  jabolka, kot moderni pastirčki so spekli tudi kakšno hrenovko.

S fotografijami so nas razveselili učenci, ki so na pastirki pohod povabili še kakšnega družinskega člana; otroci so se opremili s pastirskimi klobuki in palicami ter skrbno izvedli naloge pastirčkov.

Nekaterim so imenitne pastriske klobuke pomagali izdelati očetje, na pastirski pohod so povabili še mamico.

Nekateri učenci so obiskali ovčke, na kmetijah v bližini doma.

Vlogo pastiric sta opravili tudi dve prizadevni učenki.

Učenka Nuša je poleg fotografij poslala tudi sporočilo, ki najbolje zaokroži naše poročanje o Pastirčkovem dnevu: »Skupaj s starši sem si izdelala klobuk, palico, nakit, pripravila malico, nabirala rože, iskala živali in še polno drugih stvari. Bilo je zelo zanimivo! Želela bi si edino malo več sončka.«

S pastirskim pozdravom,  

Aleksandra Lampret Senčič  in Ksenija Sorčnik

Fotografije

(Skupno 314 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost