Delovna terapija

Kaj je delovna terapija?

Delovna terapija je zdravstvena stroka, ki s specifičnimi tehnikami, metodami in pristopi pomaga posameznikom, da se čim uspešneje vključijo v vsakdanje življenje in izvajajo aktivnosti na področju skrbi zase, igre, prostega časa ter šolskih veščin.

Kaj vključuje delovno terapevtski proces?

Delovno terapevtski proces vključuje:

  • vrednotenje (s pomočjo vrednotenja pridobimo individualno oceno, na podlagi katere delovni terapevt skupaj z učenci/starši ter učitelji zastavi kratkoročne in dolgoročne cilje),
  • obravnavo (individualne ali skupinske obravnave, ki so usmerjene v izboljšanje spretnosti ter sposobnosti za izvajanje aktivnosti in doseganju ciljev),
  • izid (pridobimo podatke ali so bili zastavljeni cilji doseženi. Po potrebi spremenimo intervencijo, da dosežemo zastavljene cilje).

Kako potekajo obravnave?

Obravnave potekajo individualno in so prilagojene stopnji posameznikovega razvoja ter njegovim potrebam. Otroke in mladostnike vodimo in usmerjamo, da kljub omejitvam pridobijo potrebne spretnosti, razvijajo domišljijo, so ustvarjalni, se učijo in doživljajo uspeh.

Večino aktivnosti se izvaja v gibalnici, kjer skozi kreativno igro vzpodbujamo razvoj grobe motorike, fine motorike in grafomotorike. Učencem omogočimo, da pridobijo čutno- gibalne in senzorične izkušnje, učimo jih pravilne drže, optimalnih gibalnih vzorcev, povečujemo obseg gibljivosti sklepov, izboljšujemo mišično moč in vzdržljivost, zmožnost usmerjanja in vzdrževanja pozornosti, socializacije in samostojnosti v dnevnih aktivnostih, kot so oblačenje, hranjenje ter osebna higiena.

Delovni terapevt pomaga pri :

  • adaptaciji domačega, šolskega ali delovnega okolja z upoštevanjem ergonomskih priporočil in zakonitosti,
  • nudi pomoč in svetovanje pri funkcioniranju v ožjem in širšem okolju,
  • edukaciji pri uporabi ortopedskih in ortorskih pripomočkov.

 

Nika Draksler, dipl. del. ter.

e-pošta: nika.draksler@osminka.si

Govorilne in pogovorne ure: po predhodnem dogovoru

 
ZLOŽENKA – Delovna terapija
(Skupno 2.459 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost