Veseli december

Zadnji dan pouka  v starem letu je izzvenel kot kulturni dan.  Kot vse dejavnosti v zadnjih tednih,  smo tudi ta dan izvedli na daljavo.

Najprej smo v spominski uri obeležili državni praznik Dan samostojnosti in enotnosti. To je praznik, ki ga praznujemo 26.decembra kot spomin na razglasitev rezultatov plebiscita, s katerim so Slovenci enotno kot še nikoli prej izrazili voljo in željo po samostojni državi. V spominski uri so učenci najprej spoznali, kaj pomeni samostojnost posameznika in kaj samostojnost države. Skozi predstavitev so prehodili glavne korake poti, ki je vodila do samostojne Slovenije, se spomnili naših državnih simbolov ter  poslušali nekaj domoljubnih pesmi. Ker si v tem prazničnem času izmenjamo veliko voščil, so napisali  tudi voščilo naši državi, mlajši učenci pa so iz papirja izdelali slovensko zastavo.

V drugem delu kulturnega dne so učenci v okviru projekta izmenjave knjižnih kazalk izdelali unikatne knjižne  kazalke, ki jih bomo poslali prijateljem v Litvo in na Portugalsko. Projekt izmenjave knjižnih kazalk je mednarodni projekt, v okviru katerega šolarji izdelajo knjižno kazalko ter si jo izmenjajo s pošiljanjem po pošti. S tem ustvarjamo nova prijateljstva in delimo veselje in zadovoljstvo ob knjigah.

Mlajše učence pa smo popeljali na virtualni izlet v glavno mesto Slovenije – v  Ljubljano, vse do Lutkovnega gledališča Ljubljana, kjer pripravljajo res lepe lutkovne predstave. Preko spletne povezave so si lahko ogledali eno ali  obe ponujeni lutkovni predstavi. Zajčkova hišica je lutkovna predstava, ki pripoveduje zgodbo o tem, kako se lahko vsakdo kdaj znajde v stiski in kako pomembno je, da si takrat pomagamo. Marionetna predstava Mojca Pokrajculja pa je pravljični muzikal, ki v živalskih likih poosebi temeljne človeške lastnosti: dobroto, prijateljstvo, laž in pohlep. Zgodba govori o tem , da si vsak zasluži topel sprejem in pomoč v stiski ter prisrčno toplo poudari pomen  prijateljstva, sprejemanja in sobivanja.

V novem letu vsem želimo zdravja in veliko dobrih prijateljev.  Ob prehodu v novo leto pa se nam je že uresničila velika želja – spet se bomo zbrali med prijatelji  v šoli.

Učiteljici Ksenija Sorčnik in Marica Fuchs

(Skupno 227 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost