Veseli december

V zadnjem mesecu leta, decembru, se otroci veselijo prihoda  dobrih mož,  mesto, šola in naši domovi so praznično okrašeni in  kljub zgodnji temi je povsod veliko lučk in svetlobe. Na  obrazih ljudi sijejo nasmehi, praznično razpoloženje nas spremlja na vsakem koraku.

Toplo  predpraznično vzdušje je na naši šoli prisotno že od prvih decembrskih dni. Tudi letos smo si ga popestrili z različnimi dejavnostmi: z obiskom in s skupnim prepevanjem pesmi smo polepšali dan starejšim, že tradicionalno nas je obiskal in obdaril Miklavž, navdušeno smo plesali in prepevali ob obiskih glasbenikov, se odzvali povabilu 2. osnovne šole in si pri njih ogledali predstavo ter si sami priredili  kino. Prijetna decembrska tradicija nam veleva tudi izdelovanje  okraskov in okraševanje jelke v šoli  ter dreves v  središču našega mesta, ustvarjanje  voščilnic, peko peciva, medsebojno obdarovanje s knjigami, pismo Božičku in  setev božičnega žita, ki nam poglede že usmeri nekoliko v prihodnost – v prihajajoče  leto. Pričakovanje prazničnih dni spremlja veliko prepevanja in radi se udeležimo  nastopov tudi izven šole. Tako je skupina učencev Posebnega programa in Domske vzgoje nastopila v okviru prazničnih prireditev na bistriškem Trgu svobode in s pesmijo Srebrni zvončki mnogim od ganjenosti orosila oči.

Praznični december smo zaokrožili z dnevom dejavnosti, ki smo ga izvedli naš zadnji delovni dan v letu. V kinu Slovenska Bistrica smo si  ogledali film, ki je novoletno darilo za  učence. Filmska zgodba  je pritegnila  naše učence in vsi –  od najmlajših do najstarejših iz obeh programov – so jo zavzeto spremljali, se ob njej nasmejali in sprostili.

Po vrnitvi v šolo in dobri malici smo praznično vzdušje obeležili s proslavo. 26. decembra namreč vsi  državljani Slovenije praznujemo dan samostojnosti in enotnosti – v spomin na razglasitev rezultatov plebiscita, ki je, prav tako v decembrskih dneh leta 1990, obelodanil voljo prebivalcev Slovenije, da želimo živeti v samostojni in neodvisni državi.  Prebivalci Slovenije smo ponosni na lepote svoje domovine, njeno zgodovino in kulturo.  Pesnica Milena Batič je pred mnogimi leti zapisala misel o tem, kaj ji pomeni domovina: »Vsaka domovina ima svoje nebo in svojo reko in goro, vsaka domovina ima svojo besedo, kdor jo razume, ve: TU SEM DOMA.” Slovenskega človeka je že od nekdaj pri delu in praznovanju spremljala pesem. Tako smo v kulturnem programu posegli v zakladnico slovenskih ljudskih in umetnih pesmi in plesov.  Učenci in zaposleni so nam s pesmimi in plesnimi točkami pričarali še nekaj prazničnega vzdušja.

Po spodbudnem nagovoru gospe ravnateljice smo vsi skupaj zapeli še pesem Božiček zdaj k nam prihaja ter  si zaželeli –  kot  pravi pesem :  »Srečen božič, v novem letu pa mir.«

Praznično vzdušje smo zaokrožili s kratkimi ustvarjalnimi delavnicami, v katerih smo izdelali knjižne kazalke.  Le-te smo še   istega dne odposlali kot praznično darilo za naše prijatelje na drugem koncu sveta – v daljno Indijo.

Po dnevu, polnem lepih doživetij, smo se z mislijo slovenskega pesnika Toneta Pavčka : »Lahko ti vse drugo je vzeto, bogat si, če še imaš dom,« odpravili v naše tople in praznične domove.

 

Ksenija Sorčnik in Marica Fuks

(Skupno 1.210 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost